Nieuws Nieuws
Anton.jpg
| Televisie

De Luizenmoeder afl. 5: Irritant hip

Zondag werd alweer de vijfde aflevering van De Luizenmoeder II uitgezonden. In de afgelopen week werden de schoolfoto's gemaakt op De Klimop, was er (alweer) een studiedag en had Anton weer zijn eigen ideeën over allemaal moderne technieken, 'de human dynamics' en 'positive feedback'. Al met al was het weer een turbulente aflevering waarin een hoop is gebeurd. 100% NL zet alles voor je op een rij.

Lekker modern communiceren
Het half uur begint met een scène waarin de moeders met elkaar de studiedag bespreken. Althans, ze zeuren vooral over het feit dat het allemaal zo slecht gecommuniceerd is en dat het ze eigenlijk helemaal niet goed uitkomt. Maar hoe kan het zo zijn dat niet iedere ouder op de hoogte is van de studiedag? Het is immers via tig kanalen gecommuniceerd. Er stond een bericht op de website, in de klassenapp, in de portal, in de nieuwsbrief, op Classboard, op GoogleClassroom, in SchoolPlanner, op DigiDuif..

En dan vraag je je vooral af waarom het allemaal zo verdreven modern moet? Blijkbaar werkt het niet, maar het is wel lekker hip! Nou ja, meer irritant hip.. Je hebt er als ouder tegenwoordig bijna een dagtaak bij om alle communicatiemiddelen in de gaten te houden. Lekker modern of juist volkomen onbruikbaar?'Wait a minute!'
Anton heeft een nieuw woordenboek waar hij de één na de andere hippe term uittrekt. Taalverloedering ten top of juist een goede ontwikkeling, een mooie stap naar internationalisering? De directeur weet het in ieder geval zeker: out-of-the-box denken is de toekomst! 

Om content te verzamelen voor de studiedag, doet hij aan een stukje teambuilding en positive feedback door middel van op-serveren. Dat is dan weer goed voor de 'human dynamics'. Dat je misschien de helft van deze zin niet begrijpt, is helemaal niet vreemd, maar tegenwoordig is het wel 'the way of life' om deze hippe woordenschat over te nemen.
'Wait a minute' voordat je stopt met het lezen van dit bericht! Je krijgt nu 'the opportunity' om een graantje mee te pikken en er iets van op te steken! Of je doet er niets mee, net als Ank en Helma. Die vinden het maar niks. "Zou je alsjeblief gewoon normaal Nederlands kunnen praten? Ik kan dit verhaal bijzonder moeilijk volgen!", aldus Ank. Helemaal mee eens, Ank!

De schoolfotograaf met eigen ideeën
Tijd voor schoolfoto's! En die hebben we aan Nancy te danken he! Niet vergeten. Want ja, door de studiedag waren ook de schoolfoto's verzet. En die arme Nancy moest dus halsoverkop een fotograaf regelen. Maar ze wordt wel gewaardeerd hoor, die vrijwilliger! "Wat kan ze regelen he, die meid!" Sympathiek, Volkert. En ook het 'applaus' van Anton is heel stimulerend. Die arme Nancy.. 

Dit jaar is vriendin Anne-Mart de fotografe, maar zij houdt er nogal curieuze ideeën op na die niet bij iedereen in goede aarde vallen. De 'niks moet, alles mag'-mentaliteit van Anne-Mart - inclusief hoedjes die volgens Hannah door sommige ouders niet écht positief ontvangen zullen worden - is simpelgezegd bijzonder. Nancy is trouwens wel lekker pittig in deze scène! Die neemt het natuurlijk op voor haar vriendin tegenover aartsrivaal Hannah. Dat die twee geen vriendinnen zijn, werd al eerder duidelijk. 

Een genocide-hoed
"Je laat de kinderen toch ook niet in een nazi-uniform hier staan! Die nazi's waren doetjes vergeleken met de cowboys." Goede binnenkomer, Karel. De overbezorgde vader vraagt vervolgens vriendelijk of zijn zoon 'die genocide-hoed' af wil zetten. De toon is weer gezet! Lekker vrij doen, lekker gek, lekker hip. Het kan allemaal tegenwoordig!

Waar je vroeger nog statig op de foto stond en vooral niet te veel mocht bewegen, kan het nu niet gek genoeg. Maar Karel wil eigenlijk liever 'normale foto's, zonder opsmuk'.. Jammer joh! Gaat niet gebeuren met Anne-Mart achter de camera, vergezelt door de vrijdenkende Nancy, inclusief veertje in haar haren - die overigens wel 'in de cirkel van de fotograaf staat'..

Bijzonder, dat is alles wat we te zeggen hebben. Natuurlijk is het voorbeeld uit deze aflevering weer heerlijk uitvergroot! En dat vinden we eigenlijk meer dan prima als kijker.


 

Wat nog meer voorbijkwam in deze aflevering:

- Helma en Ank zitten niet op één lijn. Ze hebben - zoals altijd - totaal andere ideeën over dingen, hebben een verschillende manier van lesgeven. Ze krijgen van Anton de opdracht om elkaar te opserveren dit levert een confronterende middag op. Ank neemt de opdracht ontzettend serieus en Helma is vooral blij als het weer achter de rug is. Zoals we van beiden dames gewend zijn. Met als geweldig toppunt: Helma die een peuk opsteekt aan het einde van een gesprek met een geirriteerde Ank. Wat houden we toch van je, Helma! - De schoolfoto's leveren stress op bij de ouders. Kim heeft tien verschillende outfits bij zich, Mel heeft ook al haar nichtjes meegenomen - wat die foto's zijn al zo duur en 'ze gaat echt niet dat bedrag neerleggen voor maar één kind' - en het tijdschema van Hannah wordt volledig in de war gegooid door Nancy - die zich weer veel te veel bemoeid met dingen waar ze niets mee te maken heeft. Kortom: een turbulente dag op De Klimop vol stress. En wel leuk lachen, he kinderen! Daar is het vogeltje!

- Mooie afsluiter van de aflevering dit. Arme Nancy..Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?