Nieuws Nieuws
Patricia-tas.jpg
| Lifestyle

Dagboek van een moeder: De Formule 1 komt naar Zandvoort!

Het is 25 augustus 1985. Mijn raam staat een klein stukje open en de race geluiden weerkaatsen tegen mijn Hitkrant-posters, die zorgvuldig met punaises boven mijn bed hangen. Het is zondag, dat weet ik, want er wordt geraced op het circuit.


Het zal de laatste Formule 1 race zijn op het circuit van Zandvoort. Teamgenoten Alain Prost en Niki Laud vechten een bloedstollend duel uit tot het einde, waarbij de laatste als eerste de finish behaalt. Ayrten Senna maakt als 3de het podium compleet.


Ik was 7 jaar en de geluiden van het circuit waren als een veilige schommel in mijn achtertuin. Je wist dat het weekend was, je wist dat er wat gebeurde in jouw dorpje. Er was, zoals je het nu zou noemen een buzzz…. voelbaar. Ja, het was druk, maar als Zandvoorter paste je je daarop aan. Je ging die dag niet naar oma. En oma kwam zeker niet naar Zandvoort. En dat was oké. En niet alleen de motoren op het circuit draaiden op volle toeren, maar ook de economie!


Samen met de buurtkinderen waren we voorbereid op de mensenmassa die naar ons dorpje zouden komen dat weekend. Of het nu een mooie stranddag was of er was een race op het circuit. Wij Zandvoortsers maakten er ons voor op! Zo ging ik op zaterdag inkopen doen bij de plaatselijke supermarkt, die toen op zondag nog dicht was. Alhoewel… Zandvoort was één van de eerste dorpjes in Nederland die haar winkels ook op zondag opende. Er moet immers geld op de plank komen. En als dat op zondag verdiend moest worden, dan werd er gewoon op zondag gewerkt.


Terugkomend op mijn eigen kleine verdiensten aan de Formule 1. Samen met mijn zusje en onze buurtkinderen gingen we gewapend met een koelbox langs de weg zitten als de race was afgelopen. Er stond gegarandeerd een file. Minimaal tot aan Bentveld en Bloemendaal en tijdens de Formule 1 soms zelfs tot Haarlem. Maar dat maakte ons niet uit, wij verkochten koude blikjes frisdrank aan oververhitte mensen in de file.


Ook nog wel een mooi verhaal wat hier mee te maken heeft speelde een paar jaar later af. Toen ik op mezelf ging wonen kreeg ik via via het oude bed van Jan Lammers aangeboden. En dat was niet zo maar een bed, maar een waterbed. Voor 200 gulden en mijn vader lief aankijkend, hebben we dat bed persoonlijk bij Jan opgehaald. Verguld was ik!


Ik werkte in Scandals en daar kwam iedereen. Alard Kalf had de mooiste verhalen. En hij gaf altijd al zijn gesponsorde race cadeaus weg aan zijn dorpsgenoten. Zo heb ik een keer een jas van Body Glove van hem gekregen. Kan je je dat merk nog herinneren? En natuurlijk heb ik een slipcursus gedaan bij Bleekemolen. Dat deed je ook als Zandvoorter. En ik heb zelfs een keer mee mogen rijden op het circuit en de Tarzanbocht als een echte Jane getrotseerd.


En dan, 35 jaar later… Vanuit de hele wereld wordt er interesse getoond om een thuishaven te bieden voor o.a. onze eigen Max, met de Formule 1.


En mijn kleine geboortedorpje Zandvoort dingt mee! De kaarten worden geschut. We are playing with the big boys. Miami, Argentinië, Mexico…


En dan lukt het. Wij krijgen de Formule 1! En dan heb ik het nu niet alleen over de mensen in Zandvoort, maar wij hier in Nederland. En daar mogen we apetrots op zijn!


O ja, en Max… Als je dit leest, ik hoorde dat Sebastian Vettel baalt omdat inhalen op het circuit van Zandvoort erg lastig is. Je weet wat ze zeggen: Rechte wegen zijn voor snelle auto’s, bochten zijn voor snelle coureurs.

Luister hier het Dagboek van een moeder

duncan laurence pers.jpg
| Nieuws

Barry draait Arcade een uur lang in De Ochtendshow

Winnaars_davinatalent.jpg
|

Maurice Wijnen: 'Davina Michelle volgend jaar naar Songfestival'


Meest gelezen nieuws

Nieuwtjes ontvangen?